sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Herkkulaatikko

Tämä resepti on saatu alunperin aikojen alussa erään viikkolehden kalenterista. Sen jälkeen sitä on muokattu moneen otteeseen - onpa se päätynyt eräässä versiossaan Suuren Suomalaisen Kirjakerhon ruokakirjaankin. Herkkulaatikosta saat myös maistuvan kasvisversion korvaamalla jauhelihan kesäkurpitsalla ja paprikalla. Lisää makua saat, jos lisäät riisi-sulatejuusto-kerma-kerroksen päälle Kippari-savujuustoviipaleita. Riisin sijaan voi käyttää monenlaisia variaatioita, esim. riisi-viljaseosta. Jos kypsennät jauhelihan liedellä, lisää sipuli (ja paprikakuutiot) vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. 

400 g jauhelihaa (10 % rasvaa, nauta- tai kevytjauhelihaa; sika-nautajauheliha on muhevampaa, mutta siinä on hieman enemmän rasvaa)
2 isoa sipulia
(1 paprika kuutioina)
3 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattimurskaa
4 rkl ketsuppia
1 prk (n. 2 dl) esim. Becel- (7 % rasvaa) tai Valio- (5 %) ruokakermaa
1 pkt (200 g) sulatejuustoa esim. Polar (9 %) tai Kavli (3 %, maustamaton tai kinkku tai Silva savuporojuustolevitettä)
(100 g Kippari-savujuustoviipaleita; ei laskettu reseptin kaloreihin)
2 dl puuroutumatona riisiä (+ 4 dl vettä)
150 g juustoraastetta esim. Polar (15 %)
3 tl oliivi- tai rypsiöljyä
(suolaa)
pippurisekoitusta (yleensä sisältää jo suolaa, joten lisäsuolaa ei tarvita)
paprikajauhetta
muskottipähkinää
kurkumaa
cayennepippuria
rakuunaa
basilikaa

Jauhelihaseos: 
- Pilko valkosipuli sekä yksi sipuli pieniksi paloiksi (voit myös pusertaa valkosipulin)
- Sekoita pippurisekoitus, paprikajauhe, cayennepippuri ja rakuuna jauhelihan sekaan
- Jos kypsennät jauhelihan mikrossa (mikrosta riippuen 3×3 min. täydellä teholla välillä sekoittaen), lisää sekaan mausteiden lisäksi sipulit; jos kypsennät jauhelihan öljyssä (1 tl) paistokasarissa, lisää sipulit vasta paiston loppuvaiheessa.
- Lisää tomaattimurska ja ketsuppi jauhelihan sekaan.
- Keitä jauheliha-tomaattiseosta hiljalleen, kunnes riisi on valmista.

Riisiseos:
- Kiehauta vesi ja lisää riisit ja toinen sipuli pieneksi pilkottuna; tai kuullota pilkottu sipuli 1 tl:ssa öljyä, lisää huuhdottu riisi ja pyöräytä öljyssä + lisää vesi.
- Keitä riisit lähes kypsiksi ja lisää loppuvaiheessa sulatejuusto ja ruokakerma
- Mausta riisiseos muskottipähkinällä ja kurkumalla (antaa keltaisen värin ja on terveellistä)

Kasaaminen ym.:
- Voitele uunivuoka öljyllä
- Kaada riisiseos vuoan pohjalle (ja levittele päälle Kippari-viipaleita)
- Kaada jauheliha-tomaattiseos riisin päälle
- Levitä pinnalle juustoraaste ja päällimmäiseksi kuivattua basilikaa (painele basilika juustoraasteen sekaan, jotta ei pala)
- Paista 200 asteessa n. 20-30 min. tai kunnes pinta saa väriä ja riisi on kypsää
- Tarjoile esim. kreikkalaisen salaatin kera

Reseptistä tulee 8 annosta, yhdessä annoksessa on n. 295 kcal.

Ylhäällä: vas. riisiseos kattilassa; oik. jauhelihaseos kasarissa.
Alhaalla: vas. riisiseos uunivuoassa; oik. riisiseoksen päällä Kippari-viipaleita.


Ylhäällä: Herkkulaatikko valmiina suoraan uunista. Nam!
Alhaalla ennen uunia: vas.  jauhelihaseos riisiseoksen ja Kippari-viipaleiden päällä;
oik. pinnalla juustoraaste ja basilika 













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti