perjantai 1. tammikuuta 2016

Bakewell-kakku

Bakewell-kakun monivaiheisuuden ei kannata antaa säikäyttää - etene vain askel askeleelta, niin pääset maaliin. Lopputulos on vaivan arvoinen. Tässä omassa sovelluksessani mantelijauhot on korvattu vehnäjauhoilla ja mantelilastut jätetty pois, jotta kakku sopisi myös manteliallergikoille. Alkuperäisessä reseptissä käytetään vadelmahilloa, mutta mikä tahansa muukin paistonkestävä hillo tai marmeladi käy.



Alkuperäinen resepti löytyy tästä:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/34486/BAKEWELL%20PIIRAKKA/

Pohja:
130 g vehnäjauhoja   
80 g voita (vähäsuolaista), kylmänä ja pieneksi kuutioituna    
30 g hienosokeria    
1 kananmunan keltuainen    
1 kananmunan valkuainen
pieni ripaus suolaa
1 tl kylmää vettä

Lisäksi voit käyttää: paistoherneitä tai paistonkestäviä astioita. Lue lisää paistoherneistä: http://www.maku.fi/kysymykset/paistoherneet     

- Laita jauhot, voi ja sokeri yleiskoneeseen (tai käytä sähkövatkainta) ja lisää pieni ripaus suolaa. Sekoita, kunnes aineista muodostuu muruseos.
- Lisää kananmunan keltuainen ja teelusikallinen kylmää vettä. Sekoita, kunnes taikina menee kasaan.
- Litistä taikina levyksi (kelmulla päällystetylle ruokalautaselle) ja peitä kelmulla. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
- Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä n. 3 mm paksuiseksi ympyräksi.
- Vuoraa leivinpaperilla 20 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoan pohja ja voitele reunat. Laita taikina vuokaan ja pistele pohjaan reikiä haarukalla.
- Laita pohja jääkaappiin 20 minuutiksi.
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Laita vuokaan taikinan päälle leivinpaperi ja täytä vuoka paistoherneillä tai paistonkestävillä astioilla (ei välttämätöntä)
- Paista pohjaa 20 min. Poista paistoherneet ja leivinpaperi.
- Voitele pohja kananmunan valkuaisella ja jatka paistamista 2 min. Anna pohjan jäähtyä hieman.


Täyte:
3 rkl appelsiinimarmeladia    
150 g voita (vähäsuolaista), huoneenlämpöisenä    
150 g hienosokeria    
3 kananmunaa (tai 2 kananmunaa ja keltuaisesta erottelun jälkeen jäävä valkuainen)   
1 kananmunan keltuainen    
75 g vehnäjauhoja (tai 150 g mantelijauhetta)
1 kpl sitruunan kuorta, raastettuna    

Lue lisää mantelijauheen korvaamisesta vehnäjauhoilla: http://www.maku.fi/kysymykset/milla-voi-korvata-mantelijauheen-leivonnassa

- Levitä hillo pohjan päälle.
- Laita sokeri ja voi kulhoon. Vatkaa vaaleaksi vaahdoksi
- Lisää kananmunat sekä keltuainen vähitellen, kokoajan vatkaten.
- Sekoita joukkoon varovasti lusikalla nostellen jauhot (tai mantelijauho) ja sitruunan kuori.
- Levitä seos varovasti vadelmahillon päälle ja tasoita pinta.
- Paista uunissa 20 min. tai kunnes piirakka on kauniin värinen.
- Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla.





Tarjoile lämpimänä brandy butterin ja rommikirsikoiden kanssa. Voit esim. lämmittää palan kerrallaan mikrossa 10-15 sekuntia täydellä teholla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti