tiistai 10. maaliskuuta 2015

Vatruskat

Martoilta löytyy aina kivoja ruokaohjeita, uusia, vanhoja ja tuunattuja. En ole koskaan tehnyt vatruskoita, joten pitihän niitä kokeilla. Täytteeksi laitoin pelkän riisin sijaan riisi-kananmuna- ja riisi-pekoniseosta.

Marttojen havainnollisen youtube-videon avulla vatruskojen teko onnistuu helposti:
https://www.youtube.com/watch?v=GE4lkoaY0sE















Täyte:
1½ dl puuroriisiä
½ l vettä
½ tl suolaa
nokare (n. 20 g) voita
170 g pekonia
2 kananmunaa
n. 50 g juustoraastetta (esim. Punaleima emmental)

- Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä. Sekoita kypsän riisin joukkoon nokare voita.
- Paista pekoni kypsäksi ja leikkaa saksilla pieniksi paloiksi.
- Keitä kananmunat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
- Jaa riisi kahteen astiaan. Sekoita toiseen osaan pekonipalat ja toiseen kananmunapalat.


Taikina:
2 l (n. 1,5 kg, n. 16 kpl) perunoita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 kananmuna

- Kuori ja keitä perunat, anna jäähtyä ja raasta.
- Lisää perunaraasteeseen vehnäjauhot, suola ja kananmuna. Sekoita aineet, mutta vaivaa varovasti, sillä taikinasta ei saa tulla muusimaisen sitkeää.
- Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja pyörittele jauhoissa sen verran, että taikina hieman kiinteytyy.

Täyttäminen:
- Jaa taikina kahteen osaan, pyöritä pitkulaiseksi. Toiseen osaan tulee riisi-kananmuna- ja toiseen riisi-pekonitäyte.
- Leikkaa kumpikin osa n. kahdeksaksi palaksi.
- Taputtele kukin palanen pyöreähköksi levyksi ja kääntele taputuksen aikana sen verran jauhoissa, että levy ei tartu alustaan.
- Laita levyn toiselle puolelle riisi-kananmuna- tai riisi-pekonitäytettä sekä pieni määrä juustoraastetta. Käännä levyn toinen puoli varovasti toisen päälle ja painele reunat kiinni.

Voiteluun: 1 kananmuna
- Voitele vatruskat kananmunalla ja paista 275 asteessa n. 10 min.


Reseptistä tulee n. 16 piirakkaa ja yhdessä piirakassa on n. 151 kcal. Kalorit on laskettu täytteiden keskiarvona.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti