maanantai 9. maaliskuuta 2015

Sitruuna-valkosuklaamutakakku

Katselin Suomen paras leipomo -ohjelmaa, jossa tehtiin valkosuklaakakkua. Tuumin, että noinkohan valkosuklaasta saisi myös mutakakun. Saihan siitä, joskin pieneltä kommellukselta ei vältytty… Suklaa on nimittäin erittäin kranttu sulatettaessa, ja niinhän siinä kävi, että suklaa kuumeni liikaa ja sen rakenne hajosi heramaiseksi. Onneksi apu löytyi netistä: suklaa-voiseokseen lisättiin 1-2 tl rypsiöljyä ja seosta kuumennettiin edelleen vesihauteessa jatkuvasti sekoittaen, kunnes heramaisuus poistui ja seoksesta tuli kiiltävää. Osa voista jäi kuitenkin imeytymättä suklaamassaan, joten muuta keinoa en keksinyt kuin kaataa surutta ylimääräinen voi pois. Sen jälkeen suklaa-voiseoksen sai vaivatta sekoitettua muuhun taikinaan. Makuun korjaustoimenpiteellä ei ollut vaikutusta.

Ohje suklaan rakenteen palauttamiseen löytyy tältä Valion sivulta:
 

http://www.valio.fi/reseptit/teemat/suklaa-kotikeittiossa/

Perusohjeena olen käyttänyt tavallisen mutakakun (italialainen suklaakakku) ohjetta, vaihtanut vain suklaatyypin ja lisännyt sitruunankuoriraasteen. Valkosuklaa on erittäin makeaa, joten lime ja/tai sitruuna piristävät sitä mukavasti. Kakun kannattaa antaa levätä kylmässä yön yli, niin liika makeus tasoittuu.


200 g talousvalkosuklaata
100 g voita tai margariinia
1 sitruunan (+ 1 limen) raastettu kuori
4 munankeltuaista
200 g tomusokeria
1,5 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
4 munanvalkuaista
mantelirouhetta tai kookoshiutaleita (vuokaan)
pinnalle: tomusokeria

 
- Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa ja anna jäähtyä.
- Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi, sekoita joukkoon perunajauhot, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste.
- Sekoita keltuaisvaahto jäähtyneeseen suklaaseen.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon.
- Voitele pyöreä irtopohjavuoka ja aseta vuoan pohjalle leivinpaperi siten, että se menee pohjan reunojen yli ja kiinnitä vasta sitten vuoan reuna paikoilleen. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois. Voitele reunat ja sirottele reunoille mantelirouhetta tai kookoshiutaleita.
- Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa 20-30 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä sisältä kosteaksi ja pehmeäksi.
- Tarjoile kylmänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Tämä ohje kuuluu kategoriaan ”Kaloreita ei lasketa” :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti