maanantai 9. maaliskuuta 2015

Aleksanterinleivokset

En tiedä, miksi halusin tehdä aleksanterinleivoksia, mutta jostain ajatus putkahti. Valion sivuilta löysinkin erinomaisen ohjeen ja ostin aineet, mutta toteutus vain venyi ja venyi. Kokkausintoa odotellessani mietin, mitä muuta kuorrutusta leivoksissa voisi käyttää paitsi perinteistä punaista tai valkoista. Vastaus löytyi eräänä päivänä aamukahvista, joka oli pähkinän makuista. Päätin siis tehdä pähkinäkahvikuorrutuksen, johon saisin hieman eri makuiset raidat espressokahvista. Twistinä päälle kahvikarkkimuruja. Ei voi moittia, hyviä tuli, joskaan ulkonäkö ei liene aivan priimalaatua. Ensi kerralla sitten :-)


Alkupräinen Valion resepti löytyy täältä: 

http://www.valio.fi/reseptit/aleksanterinleivokset/
Pohja:
200 g voita
1 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 pieni kananmuna

Täyte: vadelmahilloa

Kuorrutus:
4 dl tomusokeria
n. 2½ rkl pähkinänmakuista kahvia (esim. Pentikin Joulukahvi)

Kuorrutusraidat:
1/2 dl tomusokeria
n. 2-3 tl espressokahvia

Pinnalle:
Kahvinmakuisia karkkeja murskattuina (esim. Punnitse & Säästä -kaupan maitosuklaakahvipavut)


- Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Riko kananmunan rakenne haarukalla ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
- Kauli taikina n. 1/2 cm:n paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi kahden leivinpaperiarkin välissä. Siirrä pellille. Jätä leivinpaperi alle, mutta ota päällimmäinen paperi pois.
- Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n.18 min tai kunnes levy on kypsä ja saanut hiukan väriä. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa levy kahteen tai neljään osaan. Neljään osaan leikkaaminen helpottaa seuraavan toimenpiteen toteuttamista.
- Irrota pohjalevyt leivinpaperista vetämällä niiden alta ohuella lastalla tai veitsellä. Levitä toisen levyn pintaan vadelmahillo. Nosta toinen levy päälle 2 lastan avulla. Voit myös jakaa levyt neljään osaan, jolloin niiden siirtäminen on helpompaa.

- Tee sekä pähkinäkavhikuorrutus että espressoraitaseos valmiiksi. Lisää kahvi vähitellen tomusokerin joukkoon eli käytä sitä vain sen verran, että saat sopivan notkean seoksen. Laita raitaseos pieneen minigrip-pussiin. Leikkaa sen alakulmaan pienen pieni reikä (1-2 mm).
- Levitä pähkinäkahvikuorrutus leivoslevyn pintaan kuumaan veteen kastetulla lastalla tai leveällä veitsellä. Pyyhi tarvittaessa veistä välillä talouspaperilla ja kastele uudelleen kuumassa vedessä, jotta kuorrutus leviää tasaisesti. Pursota heti sen jälkeen espressoraitaseos ohuiksi raidoiksi n. 3 cm:n välein pähkinäkahvikuorrutteen pintaan.


 - Vedä cocktailtikulla kevyesti poikittaisviivat espressoraitojen yli siten, että syntyy marmorikuvio. Huom. Toimi nopeasti. Jos pohjakuorrutus ehtii kuivua, raidat eivät onnistu toivotulla tavalla.
- Murskaa kahvikarkit minigrip-pussissa esim. perunasurvimen avulla ja ripottele murut leivosten päälle.
- Kun torttu on saanut tasoittua muutaman tunnin, tasoita reunat ja leikkaa paloiksi. Pyyhi veitsi talouspaperilla puhtaaksi jokaisen viillon jälkeen.

Tämä ohje kuuluu kategoriaan ”Kaloreita ei lasketa” :-)

P.S. Jos kuitenkin haluat tietää myös kalorit, hiilarit ym., löydät ne tuolta Valion sivulta, jolta tämä reseptikin alun perin on otettu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti