torstai 6. elokuuta 2015

Kermainen kirjolohi

Olen saanut tämän reseptin yli 20 vuotta sitten tädiltäni Pirkolta, joka puolestaan oli saanut sen sisareltaan Raunilta, toiselta tädiltäni. Tämä on siis tätieni resepti, joka on ollut yksi suosikkiherkuistani vuodesta toiseen. Keskeistä on runsas kastike, jonka alla lohi muhii mukavasti.

1 suurehko (n. 600 g) kirjolohifilee
suolaa (esim. merisuolaa myllystä)
valkopippurijauhetta (tai sitruunapippuria)
¼ sitruunan mehu (n. 2 rkl)
1 paprika (n. 200 g)
2 keskikokoista (n. 150 g) sipulia (uudet sipulit tai purjo sopivat hyvin)
1 prk (400 g) tomaattimurskaa (italialainen Mutti on pehmeän makuista)
1 prk (200 g) ranskankermaa (esim. Arla Crème Fraîche perinteinen 28 %)
1 prk (2 dl) ruokakermaa (esim. Valio Eila 15 %)
150 g juustoraastetta (esim.  Mozzarella)


- Voitele uunivuoka teelusikallisella ruokaöljyä ja aseta lohifilee vuokaan.
- Ripottele lohen pinnalle suola ja valkopippuri ja purista päälle sitruunamehu. Hiero mausteet kalan pintaan sitruunaviipaleella tai käsin.
- Paloittele paprika ja sipuli ja levitä kalan päälle ja ympärille.
- Peitä kala ja kasvikset tomaattimurskalla. Jos lohifilee on hyvin suuri, saatat joutua käyttämään mainittua enemmän tomaattimurskaa. Kalan tulee peittyä täysin murskan alle.
- Sekoita ranskankerma ja ruokakerma keskenään ja levitä tomaattimurskan päälle.
- Paista 200 asteessa kypsäksi (n. 45-60 min.) uunin alatasolla. Paistoaikaan vaikuttaa mm. se, laitatko kalan kylmään vai kuumaan uuniin.
- Kun paistoaikaa on jäljellä n. 10 min. (kala on lähes kypsä), levitä juustoraaste ruoan päälle. Ruoka on valmista, kun juustopinta on kevyesti ruskistunut ja kala kypsä. Jos tarvitset enemmän paistoaikaa, etkä halua juuston tummentuvan liikaa, peitä vuoka foliolla loppuajaksi.


Reseptistä tulee 6 annosta ja yhdessä annoksessa on n. 425 kcal.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti